Turistattraksjoner

TURISTATTRAKSJONER

Willa Syrena ligger i kurstedet Konstancin-Jeziorna i nær avstand fra Polens hovedstad. Dette er en perfekt beliggenhet for at du kan slappe av i den vakre naturen i Zdrojowy-parken, ta korte turer for å besøke turistattraksjonene i området eller tilbringe tid på sightseeing i Warszawa som er full av steder man absolutt må se.

Hvis du kommer til oss for et litt lengre opphold, er det også verdt å vurdere lengre turer og bli kjent med en del vakre steder i Polen. Willas beliggenhet i landets hjerte gjør det mulig å reise bekvemt til mange interessante byer.

Forslag for å tilbringe tid i Konstancin

Graderverket

Midt i Zdrojowy-parken finner du et graderverk. Dråper med saltvann som sakte renner langs grener som dekker konstruksjonen i tre, fyller luften med en fin mineralholdig tåke.

Den helsefremmende effekten av saltvann har en positiv virkning på nervesystemet, det endokrine systemet og det generelle immunforsvaret.

Villa Le Fleur

Villa Le Fleur i jugendstil inviterer både med sitt ytre utseende preget av Art Deco, og interiørene fylt med malerier, skulpturer og grafikker av polske og jødiske kunstnere fra 1900-tallet.

Dette private museet driver med utstillinger og undervisning fokusert på fremming av den polske og jødiske kulturarven fra mellomkrigstiden.

Villa Świt

Residensen, oppført i 1917 i italiensk stil, var eiendom til den polske forfatteren Stefan Żeromski og hans familie. Den fungerer som et hjemmemuseum der vi ikke bare kan møte med kunst, men også oppleve den atmosfæren kunstneren levde og arbeidet i. Inne i Huset kan vi bl.a. se forfatterens arbeidsbord, lenestol og sofa, en del av ikonografien, olje- og vannfargemalerier av Monika Żeromska, samt grafikker av Anna Zawadzka-Żeromska.

Den gamle papirfabrikk

Den gamle bygningen i rød murstein huser i dag et kjøpesenter med butikker, restauranter og kafeer. Senteret ble etablert innenfor veggene til en gammel papirfabrikk i Jeziorany, tidligere kjent som Øvre Fabrikk, oppført i 1830-tallet. Dette var den første papirfabrikken i Mazowsze-regionen benevnt som Den kongelige papirfabrikk. Papiret som ble produsert her, ble benyttet til å skrive bl.a. dokumentene fra Den store sejmen (nasjonalforsamlingen) og Forfatningen av 3. mai 1791.

Vanntårnet

Det nygotiske vanntårnet med et utseende som ligner på gamle slott, ble bygget i 1898. Tidligere forsynte det befolkningen i området med vann, i dag fungerer det som en dekorasjon og et landemerke i Konstancin-området. Både selve bygningen og gjerdet er pyntet med rikelig med dekorative elementer i nygotisk og nyrenessansestil.

Villaene

Villaene i Konstancin er arkitektoniske perler med en stor historisk verdi. Hver av residensene ble prosjektert som en unik bygning med hensyn til arkitektur og funksjonalitet. Husene var bebodd av innflytelsesrike finansmenn, forretningsmenn og kunstnere. De fleste av dem hadde sitt bidrag til historien av denne regionen, landet, til og med Europa.

«Hugonówka», «Ukrainka», «Anna», «Ustronie», «Pałac w Oborach», «Natemi», «Leliwa», «Zameczek», «Irena»

Minneeikene for ofrene i Katyn

I 2010 ble det plantet 11 eiketrær langs en av hovedveiene i Konstancin, ulica Sienkiewicza. Trærne er viet til offiserer og politimenn fra dette området som ble myrdet av NKVD for 70 år siden. Aksjonen var en del av programmet «Katyń – redde fra forglemmelse.» I nærheten av trærne ble det plassert en stor granittblokk med en minnetavle som viser ofrenes navn.

Powsino botaniske hage

Det polske vitenskapsakademis Senter for bevaring av biologisk mangfold i Powsino begeistrer med sin vakre natur. Besøkende kan se mange plantesamlinger som omfatter 8500 arter og variasjoner. De utgjør en slags representasjon av Polens flora. Blant de mest interessante elementene i hagen kan man nevne en samling av roseplanter som inkluderer arter som blomstrer på høsten og utover vinteren. En annen bemerkelsesverdig del er Europas eneste kolleksjon av grønnsaksplanter, urter og krydderplanter.

Slottet i Czersk

Czersk, tidligere sete for fyrstene av Mazowsze og de polske kongene, er i dag en sjarmerende landsby omgitt av frukthager, som ligger på en skråning over Wisła-elven. Her forteller de tre tårnene om den flotte historien til Mazowsze-regionen. Den middelalderske bygningen i gotisk stil ble oppført i 1300- og 1400-tallet. Selv om ødelagt av tidens tann, tiltrekker de gotiske tårnene og murene fortsatt til seg turister og historieelskere. Slottet til Mazowsze fyrstene er en arena for tallrike begivenheter av undervisende og underholdende karakter. En annen ting som inviterer folk til å slappe av her, er den flotte utsikten mot Wisła-elvens urstrømdal.

Gang- og sykkelruter

For de som elsker å tilbringe tid aktivt, har regionen å tilby tallrike gangruter (grønn, svart, gul, blå) og sykkelruter (blå, svart, gul). I tillegg kan turister benytte seg av tematiske gangruter, bl.a. «i sporene av gamle slekter», «Stefan Żeromskis spaserrute» og flere andre.

Amfiteateret

Det ligger i selve hjertet av Zdrojowy-parken. Amfiteateret blir brukt til tallrike konserter og begivenheter, bl.a.: Konstancin-dager, Sommerens Musikkmøter og utendørs kino.

 Ting du absolutt må se i Warszawa

Gamlebyen

Gamle Warszawa er utvilsomt hovedstadens stolthet. Reist opp fra ruinene etter andre verdenskrig, perfekt gjenoppbygget, er den skrevet inn på UNESCOs liste over verdensarvsteder. Gamlebyen sjarmerer med sin unike arkitektur og enestående atmosfære.

I Gamlebyens hjerte ligger Slottsplassen og Kongeslottet. Bygningen ble oppført i 1400-tallet og fungerte som Polens politiske og administrative senter gjennom århundrene. I dag begeistrer slottet sine besøkende med en uvurderlig samling av kunstverk, inkludert malerier av bl.a. Canaletto, Matejko eller Rembrandt. I det sentrale punktet av Slottsplassen står Sigismundsøylen, et monument over kong Sigismund III Vasa, som er hovedstadens høyeste og samtidig eldste verdslige monument.

To gater som fører fra Slottsplassen, er spesielt bemerkelsesverdige: Piwna-gate – den lengste gaten i Gamlebyen med en av Warszawas viktigste sakrale bygninger, St. Martin kirke, og Świętojańska-gate, der man finner en annen helligdom med en enorm historisk betydning – St. Johannes døperens katedral.

En annen vakker plass er Gamlebyens markedsplass. Her finner man omhyggelig restaurerte fargerike leiegårder og statuen av hovedstadens symbol – Warszawa Havfrue – rett i midten. Rundt omkring ligger tallrike kafeer, restauranter, kunstgallerier og museer samt en terrasse som gir en flott panoramautsikt mot Wisła og bydelene på den høyre bredden av elven.

Det er også verdt å se Barbakan – Postfestningen, som utgjør en del av byens forsvarsmurer, med den berømte Zakroczymska-porten i spissen og monumentet over Den lille opprører rett under.

Gamlebyen begeistrer både befolkningen og turister året rundt. Om sommeren inviterer den til kaféterrasser og ulike begivenheter utendørs, om vinteren imponerer med utmerket belysning.

Krakowskie Przedmieście-gate

Dette er en av Warszawas mest attraktive gater. Den vakre gågaten, som utgjør den første strekningen av Kongeveien, starter ved Slottsplassen og strekker seg helt til Nowy Świat-gate.

På begge sider av gaten står det vakre arkitektoniske høydepunkter, bl.a. den gamle campusen til Universitetet i Warszawa, Akademiet for de skjønne kunster, St. Anna kirke med en utsiktsterrasse på klokketårnet, samt Det hellige kors’ kirke i barokk stil, med urnene med hjertene til F. Chopin og W. Reymont murt inn i pilarene.

I Krakowskie Przedmieście finner man også noen berømte palasser – Potocki-palasset i barokk stil med en utstilling av moderne kunst, Wessel-palasset og det viktigste – det imponerende Presidentpalasset.

Langs gågaten kan man også se berømte gamle hoteller – Bristol i jugendstil og Europejski, samt flere monumenter dedikert til: Adam Mickiewicz, fyrste Jozef Poniatowski, Nikolaus Kopernikus og Stefan Wyszyński.

Łazienki Królewskie-parken

Dette er et av de vakreste palass- og parkkompleksene i Europa. Det som skaper Łazienki-parkens enestående atmosfære, er den flotte naturen og arkitekturen. I hjertet av parken finner man Palasset på øyet som opprinnelig var sommerresidensen til kong Stanisław August Poniatowski. I dag huser de stilige interiørene et museum fullt av kunstverk. Bortsett fra Palasset på øyet har Łazienki-parken andre flotte bygninger, bl.a.: Myślewicki-palasset i klassisistisk stil, et amfiteater, et hoffteater fra 1700-tallet, Det gamle oransjeri, Egypttempelet og Belvedere. Blant skulpturene og monumentene i Parken er det absolutt verdt å legge merke til Chopin-monumentet, der det blir arrangert levende musikkonserter i sommersesongen.

Selve Parken består av tre hager i engelsk og fransk stil: Kongehagen, Belvedere-hagen og Den modernistiske hagen. Fra vår til sen høst er hagene fulle av blomster. En annen berømt attraksjon i Parken er ekorner, påfugler, ender og svaner.

Stare Powązki-kirkegården

Den mest kjente kirkegården i Polen og den eneste som kalles et historiemuseum. Gravplassen ble opprettet i 1700-tallet og også i deg blir berømte og prominente polakker begravet her. Kirkegården er også begravelsesstedet til deltakere i flere nasjonaloppstander, fra Kościuszko-oppstanden i 1794 til Warszawaoppstanden i 1944, nasjonale aktivister, ofrene for Smoleńsk-katastrofen, fremragende forfattere, diktere, vitenskapsmenn, kunstnere, malere. De mest prominente polakkene ligger i De fortjenstfulles allé som ble åpnet i mellomkrigstiden og som rommer gravene til presidenter, hovedstadens beskyttere og polske nobelprisvinnere.

På Powązki-kirkegården finner man gravsteiner fra ulike kunsthistoriske perioder, fra klassisisme til modernisme. Imidlertid er gravplassen et minnesmerke ikke bare på grunn av gravkunst, den utgjør utvilsomt også et museum som forteller om hovedstadens historie.

Kirkegården huser i tillegg en liten kapell – St. Karl Borromeus kirke, samt murte katakomber som er hvilestedet til bl.a. familiemedlemmene og nærstående til kong Stanisław August Poniatowski.

Powązki Wojskowe militære kirkegård

En del av kirkegården der man finner seksjoner dedikert til militære enheter fra ulike perioder. Denne delen ble opprettet før første verdenskrig som et gravsted for soldater fra tsarens hær og deretter for soldater fra ulike nasjonaliteter og for opprørere.

I dag er Den militære kirkegård best kjent som begravelsesstedet til deltakerne i Warszawaoppstanden. Seksjonene til de enkelte enhetene i opprørshæren omgir et Gloria Victis-monument.

Det er allerede tre De fortjenstfulles alleer på kirkegården som ligger side ved side. De som er begravet her, er prominente kunstnere, idrettsmenn, vitenskapsmenn og politikere. I 2010 ble det avdekket et monument viet til Smoleńsk-katastrofen, i nærheten av monumentet ligger gravene til flere av ofrene for katastrofen.

Powązki Wojskowe er først og fremst et minnested, den minner om nyeste historie og er symbol på patriotisme.

Nasjonalstadionet

PGE Narodowy (tidligere Nasjonalstadionet i Warszawa) bygget i fordypningen etter det gamle Tiårsdag-stadionet, er en svært moderne flerfunksjonell idrettsarena og samtidig en av de mest moderne bygninger av denne typen i Europa. Det er også Polens største stadion.

Fasaden er inspirert av de polske nasjonalfargene og ligner på et bølget hvitt-og-rødt flagg. Bygningen er omgitt av en promenade der man kan se minnesmerker etter det gamle Tiårsdag-stadionet, slike som minnetavler og statuer. Ved siden av stadionet står det også et monument dedikert til Kazimierz Górski og «Football Walk of Fame» der man finner tavler med hånd- og fotavtrykk av de mest fortjenstfulle polske fotballspillerne.

Nasjonalstadionet er åpent for besøk og tilbyr flere tematiske turer. Arenaen begeistrer ikke bare idrettstilhengere, men også elskere av historie, arkitektur eller offentlige begivenheter.

Den saksiske hage

Hagen er et verdifullt element i en av de eldste representative delene av Warszawa og samtidig en av de eldste parkene i Polen. Som et minnesmerke etter den saksiske epoken bevarer parkområdet sin karakter som en landskapspark fra 1800-tallet også i dag.

Besøkende kan nyte restaurerte alleer som imiterer spaserstier i gamle hager. Parken har også mange skulpturer fra barokken, monumenter, et solur, et vanntårn og verdifulle trær fra overgangen fra 1800- til 1900-tallet. Det som imidlertid er mest bemerkelsesverdig, er de eneste fragmentene etter Det saksiske palass som overlevde andre verdenskrig, inkludert Den ukjente soldats grav og Den store fontene av Marconi fra 1855. Det er dessuten verdt å merke seg at Frédéric Chopin vokste opp i Det saksiske palass og tilbrakte de første 7 årene av livet sitt her sammen med familien. Det er nettopp i Den saksiske hage lille Frédéric og hans storesøster tilbrakte fritiden sin.

Radziwiłł-palasset (Presidentpalasset)

Radziwiłł-palasset, som i dag fungerer som sete for presidentene av Republikken Polen, skiller seg ut blant de andre gamle byggene i Krakowskie Przedmieście-gate med sin iøynefallende og imponerende form. Bygningens hoveddel ble oppført i 1600-tallet som en magnats palass i tidlig barokk-stil, ombygget i senbarokk-stil og deretter utbygget i klassisistisk stil. Bygningen ble spart for ødeleggelse under andre verdenskrig og representerer i dag unike arkitektoniske og historiske verdier. Palasset var stedet for mange viktige hendelser i polsk historie. Det er her Chopin spilte sin første konsert i en alder av 8 år. Denne hendelsen ble markert med en minnetavle. I dag går bygningen under navnet Presidentpalasset fordi den har vært sete for presidentene av Republikken Polen og et sted for møter og samtaler med statsoverhodets offisielle gjester siden 1994.

 

Det hellige kors’ kirke

Denne monumentale helligdommen i barokk-stil, som ligger i nærheten av Krasiński-palasset, var i begynnelsen av 1800-tallet den største kirken i Warszawa. Konger, presidenter, militære ledere, kardinaler og paver kom hit for å be. Gjennom århundrene ble kirken berømt i hele Polen som en arena for de viktigste begivenhetene av patriotisk og nasjonal karakter.

Inne i kirken kan man se mange minnetavler og epitafier for berømte polakker, bl.a. forfattere Adam Mickiewicz, Bolesław Prus, Juliusz Słowacki, Józef Ignacy Kraszewski, gen. Władysław Sikorski, samt Stanisław Wigura og Franciszek Żwirko. Det hellige kors’ kirke huser også urnen med hjertet til Frédéric Chopin, transportert til Polen i samsvar med komponistens ønske. Urnen og dens epitaf står i en spesiell nisje i kirkens første pilar og er betraktet som nasjonale relikvier. På toppen av epitafiet i renessanse/barokk-stil ser man en pent utskåret byste av Chopin, og i den nedre delen en relieff med musikk-inspirerte motiver.

Det hellige treenighets kirke ved Małachowski-plassen

Den hellige treenighets evangelisk-lutherske kirke som ligger ved Małachowski-plassen, er et kunstverk på europeisk nivå og utgjør Polens mest fremragende eksempel på en klassisistisk kirke med sentralplan. Kirken ble bygget i 1700-tallet og har en form av en rotunde med kuppel. For en tid var kirken med den karakteristiske kuppelen den høyeste bygningen i Warszawa.

Bortsett fra sin uvanlige arkitektur ble kirken også berømt for konserten som Frédéric Chopin spilte her i 1825 for tsar Aleksander 1. Kuppelen gir kirken enestående fordeler med hensyn til akustikk og bygningen har blitt brukt til konserter helt til i dag.

Warszawa Universitetsområde

De som spaserer langs Kongeveien, bør absolutt legge merke til en uvanlig port kronet med en figur av en ørn. Dette er den symbolske inngangen til et kulturverdig område som tilhører Universitetet i Warszawa. På grunn av sin arkitektur er campusen i Krakowskie Przedmieście-gate en av de viktigste turistattraksjonene i Warszawa. Området begeistrer med utskårne dekorasjoner på bygningene, imponerende interiører, samt uvanlig vegetasjon som omgir byggene.

Den eldste og mest interessante bygningen som tilhører Universitetet, er Kazimierzowski-palasset. Palasset ble oppført i første halvdel av 1600-tallet og var sommerresidensen til kong Jan Kazimierz. Bygningen huset også den berømte Ridderskolen, etablert av Polens siste konge, Stanisław August, som hadde den polske nasjonalhelten Tadeusz Kościuszko som elev. I 1800-tallet ble Warszawa-lyceet flyttet her. Denne skolen underviste i sin tur Frédéric Chopin, som i tillegg betraktet Kazimierzowski-palasset som hjemmet sitt. Komponisten bodde i en av vingene i palasset halve livet sitt. Ved siden av palasset finner man to tavler dedikert til denne kunstneren og en relieff av ham.